Poradna Rožnov slaví 20. výročí

10.09.2015 08:00

Poradna Rožnov vznikla v roce 1995 jako jedna ze sítě poraden v České republice. Zřizovatelem je nezisková organizace ONŽ - pomoc a poradenství pro ženy a dívky, z. p. Poskytujeme poradenství, pomoc, podporu i doprovázení osobám, které obtížně prožívají svoji životní situaci. Zároveň provozujeme Mateřské centrum Domeček, telefonickou krizovou linku pro ženy a dívky a pořádáme preventivní přednášky pro školy.

Poradna pro ženy a dívky v Rožnově pod Radhoštěm zahájila svou činnost v červnu roku 1995 jako jedna ze 16 poraden na území České republiky. Poradny vznikaly na základě zkušeností obdobných organizací v zahraničí jako potřebný doplněk státního systému sociální péče. Dnes funguje šest poraden, a to v Praze, v Plzni, ve Frýdku-Místku, v Olomouci, V Rožnově pod Radhoštěm a ve Zlíně.

Za 20 let působení poradny se událo několik převratných změn, z nichž jedna z posledních je změna názvu na Poradna Rožnov z původního Poradna pro ženy a dívky. Poradna měla ve svém počátku především zájem pomáhat ženám a dívkám, které nečekaně otěhotněly, měly problémy v partnerských vztazích a neměly nikoho, na koho by se mohly obrátit.

V průběhu let se s proměnou naší společnosti začala některá témata umenšovat a naopak se objevila témata nová, se kterými ženy, ale stále častěji také muži přicházeli. V současné době poskytuje organizace tři sociální služby a to odborné sociální poradenství, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a telefonickou krizovou linku. Mimo to provozuje Mateřské centrum Domeček, nabízí preventivní přednášky pro studenty základních a středních škol a poskytuje materiální pomoc pro rodiče, kteří jsou ve finanční tísni.

V rámci odborného sociálního poradenství řeší pracovnice poradny s klienty nejrůznější témata od sepisování návrhů k soudu, přes dluhovou problematiku až po zprostředkování asistovaných kontaktů rodiče s dětmi. Za názvem sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi se skrývá dennodenní vyjíždění terénních pracovnic ke klientům do prostředí jejich domova, kde podporují rodiče v péči o jejich nezletilé děti.

Pokud se budete chtít dozvědět o našich službách více, rádi se s vámi setkáme v rámci dne otevřených dveří, který pořádáme v úterý 20. 10. 2015 v prostorách naší poradny. Návštěvníky čeká prohlídka prostor poradny, můžete se zde informovat o našich službách, vyslechnout modelovou přednášku pro žáky základních škol, prohlédnout si výtvarná díla dětí z našich klientských rodin a setkat se s novými zajímavými lidmi.

Zpět