Co jsou sociálně aktivizační služby

19.09.2016 10:02

Název "sociálně aktivizační služby" může mnohým lidem znít poněkud záhadně a možná je těžké si představit, co služba konkrétně obsahuje. Jedná se o součást služeb sociální prevence, jejichž cílem je pomáhat osobám k překonání jejich nepříznivé situace. Poradna Rožnov nabízí tyto služby pro rodiny. 

 

Konkrétně nabízíme: 

  • podporu rodiče při výchově a péči o děti, přicházíme s nápady a impulzy které rodiče mohou nebo nemusí využít

  • pomoc při zlepšování vztahů mezi rodiči a dětmi i v rámci širší rodiny

  • v případě potřeby zprostředkujeme pomoc dobrovolníka při doučování dětí

  • podporu a poradenství při různých obtížích, které rodina prožívá - hledání zaměstnání, bydlení, vyřizování sociálních dávek apod.

  • doprovázení rodiny ve finančních záležitostech, např. při zadluženosti nebo nastavení fungujícího domácího hospodaření

  • doprovody na úřední jednání nebo k lékařům, s cílem podpořit rodiče a pomoci jim podobné situace zvládat samostatně

Služba je určena pro rodiny (tedy minimálně 1 dospělý a 1 dítě), které z různých důvodů v některé z výše popsaných situací přivítají pomoc, podporu, poradenství nebo doprovázení. Pracovnice poradny se s potřebnou rodinou může podle domluvy setkávat v prostorách poradny, ale také na jiném místě, nejlépe přímo v domácnosti, tedy v prostředí, které je pro rodinu přirozené a cítí se zde dobře a v bezpečí.

 

Služba je bezplatná a spolupráce rodiny s pracovnicí poradny probíhá na základě smlouvy, od níž může rodina kdykoliv bez udání důvodu odstoupit. O všem, co nám rodina o sobě sdělí, zachováváme povinnou mlčenlivost. Čas a četnost setkávání si určuje rodina po dohodě s pracovnicí, každá schůzka trvá přibližně 1 hodinu. V případě zájmu nás kontaktujte (viz kontakty na hlavní stránce) nebo napište.  

 

Poradna Rožnov dále poskytuje: odborné sociální poradenství, preventivní přednášky na školách, telefonickou krizovou linku a provozuje Mateřské centrum Domeček. 

-- Více o jednotlivých službách

Zpět